Brainstorm

Facebook
Twitter
LinkedIn

Brainstorming is een creatieve methode waarbij groepsleden ideeën genereren en delen zonder kritiek in de beginfase. Het helpt om diverse perspectieven en oplossingen te verkennen.

Belangrijk is dat de brainstormsessie een veilige omgeving moet bieden waarin deelnemers zich vrij voelen om hun ideeën te uiten. Het faciliteren van een evenwichtige en respectvolle discussie is cruciaal voor het succes van de brainstorming bij groepsbesluitvorming.

Het doel van brainstorming is om de vrije stroom van ideeën te bevorderen zonder beperkingen of kritiek in de beginfase. Deze techniek werd voor het eerst geïntroduceerd door reclameman Alex Faickney Osborn in de jaren 1930.

Brainstorming

Brainstorming bestaat uit de volgende basiselementen:

 • In de eerste fase van brainstorming worden deelnemers aangemoedigd om hun oordeel uit te stellen. Dit betekent dat alle ideeën worden geaccepteerd en genoteerd zonder onmiddellijke beoordeling of kritiek. Het doel is om een open en positieve sfeer te creëren.
 • Vrije Associatie:
  Deelnemers worden aangemoedigd om vrij te associëren en te denken buiten de normale beperkingen. Dit betekent dat ze zich moeten concentreren op het genereren van zoveel mogelijk ideeën, zelfs als deze op het eerste gezicht onrealistisch lijken.
 • Hoeveelheid boven Kwaliteit:
  Tijdens de brainstormfase is de nadruk gericht op het genereren van een grote hoeveelheid ideeën. Kwaliteit komt later in het proces. Het doel is om zoveel mogelijk verschillende invalshoeken te verkennen.
 • Combineren en Verbeteren:
  Deelnemers worden aangemoedigd om ideeën van anderen te combineren of te verbeteren. Dit stimuleert samenwerking en helpt bij het verfijnen van de gegenereerde concepten.
 • Tijdsdruk:
  Brainstorming-sessies zijn vaak tijdsgebonden. Korte, gerichte sessies zorgen ervoor dat de deelnemers gefocust blijven en dat de creatieve energie hoog blijft.

Brainstorming kan worden toegepast op verschillende situaties, zoals het oplossen van problemen, het genereren van nieuwe productideeën, strategieontwikkeling, enzovoort. Het wordt vaak gebruikt in teamvergaderingen, workshops of creatieve sessies.

Na de brainstormfase kunnen de gegenereerde ideeën worden geëvalueerd en gefilterd om de meest veelbelovende concepten te identificeren. Het is belangrijk op te merken dat terwijl brainstorming vaak begint met het verzamelen van zoveel mogelijk ideeën, het proces later evolueert naar een fase van beoordeling en selectie om praktische implementatie mogelijk te maken.

Interesse om brainstorming in te zetten voor uw vraagstuk? Neem contact met ons op via de onderstaande button en dan kunnen wij de mogelijkheden bespreken voor uw vraagstuk.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Opdrachten
Archief
Zoeken
Categorieën

Bekijk onze opdrachten rond Brainstorming

Klik op het logo om naar de desbetreffende casestudy te  gaan

Bericht