Scenario planning & modellering

Facebook
Twitter
LinkedIn

Scenario Planning is een strategische planningsmethode die organisaties helpt zich voor te bereiden op de toekomst door mogelijke toekomstscenario’s te identificeren, te analyseren en strategieën te ontwikkelen om zich aan te passen aan verschillende uitkomsten. 

Deze methodiek is vooral waardevol in omgevingen waar onzekerheid en complexiteit de besluitvorming beïnvloeden. Hier zijn enkele kernpunten over de methodiek Scenario Planning

Scenerio planning

 • Toekomstscenario’s Identificeren:
  Scenario Planning begint met het identificeren van mogelijke toekomstscenario’s. Deze scenario’s zijn verschillende en plausibele toekomstige omgevingen die van invloed kunnen zijn op de organisatie. Ze worden vaak ontwikkeld op basis van een combinatie van factoren zoals economische, technologische, politieke, sociale en ecologische trends.
 • Onzekerheden en Factoren in kaart brengen:
  Bij het ontwikkelen van scenario’s wordt aandacht besteed aan de belangrijkste onzekerheden en kritieke factoren die de toekomstige ontwikkelingen zullen beïnvloeden. Het doel is om een breed scala aan mogelijke situaties te overwegen.
 • Storytelling en Beschrijving van Scenario’s:
  Elke identificeerde scenario wordt uitgebreid beschreven in de vorm van een verhaal. Deze verhalen helpen deelnemers zich voor te stellen hoe de wereld eruit zou kunnen zien onder bepaalde omstandigheden. Storytelling vergemakkelijkt begrip en betrokkenheid.
 • Kwantificering en Analyse:
  Na het ontwikkelen van scenario’s worden ze geanalyseerd en gekwantificeerd. Dit kan het gebruik van modellen, gegevens en andere analytische methoden omvatten om de mogelijke impact van elk scenario op de organisatie te beoordelen.
 • Strategische Opties Identificeren:
  Op basis van de analyse van scenario’s identificeert de organisatie strategische opties om zich aan te passen aan verschillende mogelijke toekomstbeelden. Deze strategieën moeten flexibel genoeg zijn om in verschillende scenario’s te werken.
 • Besluitvorming en Planning:
  Scenario Planning faciliteert besluitvorming door leidinggevenden en belanghebbenden te helpen begrijpen welke strategieën het meest effectief kunnen zijn onder verschillende omstandigheden. Het biedt een basis voor plannen en maatregelen die de organisatie voorbereiden op onzekere toekomsten.
 • Continue Monitoring en Aanpassing:
  Scenario Planning is geen eenmalige oefening. Organisaties moeten de omgeving blijven monitoren en hun strategieën aanpassen aan veranderende omstandigheden en nieuwe informatie.
 • Groepsbetrokkenheid:
  Scenario Planning wordt vaak uitgevoerd met de betrokkenheid van een diverse groep belanghebbenden binnen en buiten de organisatie. Het omvat vaak workshops, discussies en gezamenlijke besluitvorming om verschillende perspectieven en inzichten te benutten.

Scenario Planning helpt organisaties flexibeler te zijn in het gezicht van onzekerheid en stelt hen in staat zich proactief voor te bereiden op diverse toekomstscenario’s. Het bevordert een dieper begrip van de externe omgeving en verbetert de capaciteit van een organisatie om snel en effectief te reageren op veranderingen.

Interesse om scenario planning in te zetten voor uw vraagstuk? Neem contact met ons op via de onderstaande button en dan kunnen wij de mogelijkheden bespreken voor uw vraagstuk.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Opdrachten
Archief
Zoeken
Categorieën

Bekijk onze opdrachten rond Scenario Planning

Klik op het logo om naar de desbetreffende casestudy te  gaan

Bericht