Digitaal brainstormen: leuke gimmick of echt slim?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Wat ik veel hoor in mijn werk is dat brainstorms worden geassocieerd met een hoge doe-factor. En daarom is digitaal brainstormen bij voorbaat afgeschreven. Maar is dat zo? Is de doelstelling van een brainstorm niet het ophalen van goede ideeën? 

Als je allemaal leuk hebt samengewerkt, dan kun je prima een leuke sessie hebben gehad, maar als er geen goede ideeën zijn ontstaan, dan is het toch geen goede brainstorm geweest?

Waar ontstaan ideeën

Ik heb trouwens ook nog nooit iemand gehoord die überhaupt zijn beste idee heeft opgedaan tijdens een geplande brainstorm.  Wel hoor ik vaak dat die ideeën kwamen tijdens het douchen, tijdens het wandelen of zelfs tijdens het slapen.

Wat je volgens mij doet bij een geplande brainstorm is proberen die ideeën weer op te rakelen.  Graven in de hoofden van mensen zodat, wellicht weer geïnspireerd door ideeën van anderen, toch dat ene briljante idee weer boven komt drijven.

Daarvoor kun je werkelijk alles uit de kast halen. Op de analoge manier gebeurt dat vaak door de mensen uit hun normale omgeving te halen en ze te inspireren met beelden, werkvormen en inspiratiemuren. Digitaal, met behulp van een Group Decision Support Systeem (GDSS), doe je dat iets anders.

De kracht van GDSS

De moodboards, achtergrondmuziek en verlichting kun je allemaal nog doen. Maar bij een GDSS kies je ervoor de mensen te laten graven door juist veel verschillende vragen te stellen. De kracht van een GDSS is dat je kunt spelen met de vraagstelling; Ga ik vragen naar de toekomst, overmorgen, of juist het verleden. Ben ik de klant, of juist eens de concurrent. Of ga ik prikkelen door het aantal karakters van een antwoord te beperken, of probeer ik door meerdere invalshoeken in één vraag de gedachtenstroom te laten gaan. Of als ik nu eens een component weg moet laten, wat zijn dan mijn oplossingen? 

Allemaal mogelijkheden die, doordat in een GDSS iedereen feitelijk “door elkaar heen praat”, de gedachtenstroom van de deelnemers in een absolute versnelling laat komen. En het is nog steeds zo, hoe meer ideeën, hoe groter de kans is dat er een briljant idee tussen zit. En dat ik dit ook kan doen zonder hiërarchische invloeden of last van dominante figuren is natuurlijk wel heel mooi meegenomen.

En oh ja, de ideeën zijn direct digitaal beschikbaar. Dus geen opgerolde flip-over vellen meer mee naar huis nemen of volstrekt onleesbare handschriften moeten ontcijferen. Handig voor de flow en het doorpakken erna.

Dus ja, digitaal brainstormen met een GDSS is geen gimmick, maar juist heel slim.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Auteur
Steven Wagemaker

Steven Wagemaker

Gerelateerd
Opdrachten
Archief
Zoeken
Categorieën
Bericht
Gerelateerd
Bericht