
De nominale groepstechniek is een besluitvormingstechniek om ideeën te ontwikkelen, te evalueren en alternatieven te kiezen, waarbij lange discussies voorkomen wordt.
Het is een instrument om te bepalen welke activiteiten met voorrang uitgevoerd moeten worden. Deze methodiek wordt vaak gebruikt om in een brainstormvariant om vorm en inhoud te geven aan concrete vervolgstappen.
De NGT gebeurt in vooraf bepaalde stappen, waarbij lange pleidooien tot een minimum beperkt worden. Uit onderzoek blijkt dat de nominale groepstechniek meer unieke ideeën zou opleveren dan een klassieke brainstormsessie.
De nominale groepstechniek (NGT) werd ontwikkeld om de nadelen te vermijden die opspelen wanneer groepen mensen ongestructureerd tot oplossingen proberen te komen. Groepen komen er in dat geval vaak niet aan toe alle alternatieven te bespreken, omdat één groepslid de discussie domineert of de anderen intimideert. Groepen hebben ook de neiging beslissingen of keuzes te accepteren als “goed genoeg”. Vooral onder tijdsdruk en door gebrek aan informatie.
NGT is een krachtige methode om met een groep deelnemers oplossingen voor een kwestie te laten vorm te geven, op basis van individuele scores en relevante inhoudelijke discussies groepsleden via het GDSS systeem op elkaars individuele bijdragen te laten reageren.
Het begint met een inventarisatie van mogelijke verbeterpunten, aandachtsgebieden, oorzaken of andere relevante aspecten. Daarna kennen de deelnemers een score toe aan deze aspecten volgens een bepaalde schaalverdeling. Dit kan bijvoorbeeld een 5-punts schaal zijn, waarbij de 5 waarden staan voor:
5: meest belangrijk
4: belangrijk
3: minder belangrijk
2: beetje belangrijk
1: minst belangrijk
Hierdoor is het mogelijk om met de groep tot een prioritering te komen, die in consensus is bereikt en door het merendeel van de groep wordt gedragen, omdat deze tot stand komt in inhoudelijke discussies over de reden van de individuele score.
Dit proces bestaat grofweg uit 4 fasen:
Interesse om de NGT methode in te zetten voor uw vraagstuk?
“The Clustering Effect: an IdeaGenerating Phenomenon during Nominal Grouping” Burton, G. E. Small Group Behavior (1987)
“The Improved Nominal Group Technique (INGT)” Fox, W. M., Journal of Management Development, (1989)
“Effective Group Decision Making in Organizations: Field Test of the Vigilant Interaction Theory” Hirokawa, R. Y. and Rost, K. M., Management Communication Quarterly (1992)
“Structured Conflict and Consensus Outcomes in Group Decision Making” Priem, R. L., Harrison, D. A. and Muir, N. K., Journal of Management (1995).
“Nominal versus Interacting Group Processes for Decision-Making Effectiveness” Van de Ven and Delbecq, A. L., Academy of Management Journal (1971).
Klik op het logo om naar de desbetreffende casestudy te gaan