Omgaan met complexe problemen (wicked problems)
Vraagstukken kunnen variëren in complexiteit, van eenvoudig tot buitengewoon ingewikkeld. Meestal zijn ze slechts symptomen van dieper liggende vraagstukken. Sommige springen eruit vanwege hun buitengewone complexiteit, zoals de vluchtelingencrisis, armoedebeleid, klimaatverandering of pandemieën. Deze vraagstukken worden ook wel “wicked problems” genoemd, niet omdat ze slecht zijn, maar juist vanwege hun ongestructureerde karakter. Ze zijn praktisch onmogelijk op te lossen vanwege hun veelzijdige en veranderlijke aard.
De complexiteit beperkt zich niet tot de grote wereldwijde vraagstukken, het kan zich ook manifesteren op lokaal niveau, binnen gemeentes, gemeenschappen en organisaties. Denk bijvoorbeeld aan regionale uitdagingen zoals de vertaling van strategie naar praktijk en het omgaan met nieuwe of onbekende situaties.
Complexiteit lijkt op een spel waarbij de regels voortdurend veranderen tijdens het spelen. Het negeren van de complexiteit en samenhang kan leiden tot ondoordachte oplossingen en zelfs leiden tot toenemende weerstand en verdeeldheid bij de voor- en tegenstanders.
De eerste stap in het omgaan met complexe problemen is te erkennen dat er geen snelle one-size-fits-all-oplossing is voor deze uitdagingen. In plaats daarvan vereisen ze een combinatie van denken en doen, ontwerpen en implementeren. De benadering omvat vaak iteratieve processen zoals Agile, Lean of Design Thinking. Dat zijn stuk voor stuk benaderingen die als doel hebben snel te leren door te experimenteren met de uitvoering, snelle en structurele analyses en voortdurende aanpassing. Snelheid en de efficiënte toepassing van wisdom of the crowd is van belang.
De inzet van GDSS bij “wicked problems” (complexe, ongestructureerde vraagstukken) kan bijdragen aan een meer gestructureerde en effectieve aanpak. Een GDSS (Group Decision Support System) is namelijk een geavanceerd informatietechnologiesysteem dat is ontworpen om groepsbesluitvorming te versnellen, ondersteunen en structureren. Het biedt verschillende voordelen:
Wicked problems vereisen een iteratieve aanpak, waarbij oplossingen voortdurend worden aangepast en verfijnd. GDSS-systemen kunnen deze flexibiliteit bieden door de mogelijkheid te bieden om beslissingen en oplossingen gemakkelijk bij te werken en te herzien waarbij het ook mogelijk is om scenario-analyse uit te voeren, waarbij verschillende oplossingsrichtingen worden onderzocht en de mogelijke gevolgen van elk scenario worden geëvalueerd. Dit helpt bij het begrijpen van de dynamiek van het probleem en het identificeren van mogelijke oplossingsrichtingen.
Door de complexiteit in de vraagstukken te (h)erkennen, te begrijpen en op een flexibele en iteratieve manier aan te pakken, kunnen we effectievere en duurzamere oplossingen vinden voor de wicked problems waarmee we vandaag de dag steeds vaker worden geconfronteerd.