Methodieken

Die worden ingezet tijdens de Versnellingskamers, als ruggengraat van besluitvorming

—————————————————————————————————————————————————————————————–

Een goed geselecteerde methodiek brengt structuur, versnelt besluitvorming en versterkt draagvlak. Het Group Decision Support System (GDSS) van Spilter biedt de flexibiliteit om methodieken volledig op maat in te richten. Gebruikers kunnen hun eigen aanpak samenstellen of direct aan de slag met bestaande frameworks in het GDSS genaamd sjablonen. Met een gestandaardiseerd framework ontstaat een gedeeld inzicht in de situatie, waardoor alle betrokkenen zich gehoord en betrokken voelen.

Voor een snelle start bieden wij een reeks beproefde methodieken aan in de vorm van sjablonen, gebaseerd op praktijkervaring, waaronder:

De X-Curve van Drift-methodiek biedt een krachtige structuur om veranderingsprocessen binnen organisaties in kaart te brengen en te sturen. Door de balans tussen behoud en vernieuwing te analyseren, helpt deze aanpak bij het identificeren van cruciale momenten om transformaties succesvol te laten verlopen.

De top-consensusmethode is een gestructureerde benadering van groepsbesluitvorming die tot doel heeft om alle deelnemers te betrekken en een gemeenschappelijke uitkomst over een kwestie na te streven.

Scenario Planning houdt in dat groepen mogelijke toekomstige scenario's identificeren en analyseren om voorbereid te zijn op verschillende uitkomsten. Deze methodiek is vooral waardevol in omgevingen waar onzekerheid en complexiteit de besluitvorming beïnvloeden.

Een nationale risicobeoordeling (National Risk Assessment - NRA) is een gestructureerd proces dat gericht is op het identificeren, analyseren en beoordelen van risico's waarmee een land geconfronteerd kan worden. Door deze risico’s te identificeren en te evalueren, kunnen middelen effectiever worden toegewezen.

Het Rad van de Leefomgeving helpt bij het in kaart brengen van de verschillende factoren die van invloed zijn op de leefomgeving. Het wordt vaak gebruikt binnen omgevingsmanagement, beleidsontwikkeling en participatieprocessen om een integraal beeld te krijgen van de leefomgeving en de belangen van betrokken partijen.

De methodiek voor projectdoelstellingen helpt teams om gezamenlijk SMART-doelen vast te stellen, afhankelijkheden te identificeren en een effectieve structuur te creëren voor besluitvorming en voortgangsbewaking. Het helder formuleren van de gewenste projectdoelen is belangrijk om een gemeenschappelijk begrip te creëren.

Een Project Start-Up Analyse is een gestructureerde methode om de fundamenten van een project stevig neer te zetten. Het helpt bij het identificeren van doelen, rollen, verantwoordelijkheden en potentiële risico's in de beginfase van een project. Deze methode bevordert een gezamenlijke visie en zorgt voor een soepele voortgang van het project.

Het Organizational Culture Assessment Instrument (OCAI) is een gevalideerde methodiek om organisatiecultuur in kaart te brengen en te transformeren. Binnen Spilter is een unieke werkomgeving gecreëerd voor cultuurmeting, -ontwerp en -interventies. In samenwerking met SUTD is het OCAI-model daarmee geadapteerd voor groepsgebruik.

De nominale groepstechniek (NGT) is een techniek om ideeën te ontwikkelen, te evalueren en alternatieven te kiezen, waarbij lange discussies voorkomen wordt. Deze methodiek wordt vaak gebruikt om in een brainstormvariant om vorm en inhoud te geven aan concrete vervolgstappen.

Een Multicriteria Analyse (MCA) is een besluitvormingsmethode die wordt gebruikt om complexe beslissingen te nemen waarbij meerdere criteria of doelstellingen moeten worden afgewogen.

Het BOB-model is een gestructureerde methode voor besluitvorming, veel gebruikt door gemeenten, overheden en publieke organisaties. Het model bestaat uit drie fasen: Beeldvorming, Oordeelvorming en Besluitvorming. Hiermee voorkom je overhaaste beslissingen en betrek je belanghebbenden op een gestructureerde manier.

Failure Mode & Effect Analysis (FMEA) is een gestructureerde methode die wordt gebruikt om mogelijke fouten in een proces, product, of systeem te identificeren, de oorzaken en gevolgen van die fouten te analyseren en prioriteit te geven aan corrigerende maatregelen

De Delphi-methode is een gestructureerde techniek die wordt gebruikt om consensus te bereiken over bepaalde onderwerpen of om voorspellingen te doen over onzekere toekomstige gebeurtenissen.

Dark number schattingen zijn pogingen om deze verborgen, ongedocumenteerde of niet-gerapporteerde gebeurtenissen te kwantificeren. Ze verwijzen naar het aantal gebeurtenissen of fenomenen die niet worden gerapporteerd, geregistreerd of gedetecteerd.

Collectieve visievorming is een participatieve methode die belanghebbenden betrekt bij het gezamenlijk ontwikkelen van een gedeelde visie op complexe vraagstukken. Wat resulteert in breed gedragen ambitiedocumenten of beleidsrichtlijnen.

De Challenge Aanpak is een interactieve en gestructureerde methode om innovatieve ideeën te genereren en te prioriteren. Deze aanpak stimuleert deelnemers om gezamenlijk oplossingen te bedenken voor complexe vraagstukken, zoals het opwekken van meer groene energie of het besparen van energieverbruik.

Het business model canvas bestaat uit negen essentiële bouwstenen die de belangrijkste aspecten van een bedrijfsmodel beschrijven. Het is een strategisch hulpmiddel dat wordt gebruikt om het fundament van een bedrijfsmodel visueel en overzichtelijk weer te geven.

Brainstorming is een creatieve methode waarbij groepsleden ideeën genereren en delen zonder kritiek in de beginfase. Het helpt om diverse perspectieven en oplossingen te verkennen.

Het Bow Tie Model dankt zijn naam aan de vorm van een strik (bow tie). Het model fungeert als een brug tussen de identificatie van potentiële bedreigingen en het ontwikkelen van effectieve beheersmaatregelen.

Categorieën

  1. Besluitvorming en Beoordeling
    BOB-model – Structuur aanbrengen in besluitvorming.
    Multi-Criteria Analyse – Systematisch afwegen via meerdere criteria.
    Delphi-methode – Consensus bereiken door raadpleging van experts.
  1. Omgeving management en Participatie
    Factor-C Ringen van Invloed – Alle relevante stakeholders in kaart brengen 
    Rad van de Leefomgeving – Visueel maken van omgevingsfactoren 
  1. Risicomanagement
    Risicoanalyse bijv. BowTie, – Identificeren en beheersen van risico’s.
    FMEA – Risico’s en externe invloeden strategisch in kaart brengen.
    Scenario-analyse – Vooruitdenken op mogelijke toekomsten.
  1. Procesoptimalisatie
    OCAI – Cultuur processen in kaart brengen en verbeteren.
    X-Curve – Veranderingsprocessen in kaart brengen en sturen.
  1. Strategie- en Visievorming
    Scenario Planning – Strategieën testen op verschillende toekomstbeelden.
    Collectieve Visievorming – een integrale aanpak waarbij belanghebbenden hun beeld geven.
  1. Innovatie- en Ideegeneratie
    Brainstorm – Structureren en verbreden van ideevorming.
    Co-Creatie – Samen met stakeholders innovatieve oplossingen ontwikkelen.
Bericht