Business model canvas

Facebook
Twitter
LinkedIn

Een business model canvas is een strategisch hulpmiddel dat wordt gebruikt om het fundament van een bedrijfsmodel visueel en overzichtelijk weer te geven.

Het business model canvas bestaat uit negen essentiële bouwstenen die de belangrijkste aspecten van een bedrijfsmodel beschrijven. Deze bouwstenen zijn:

  1. Klantsegmenten: Dit zijn de specifieke groepen mensen of organisaties die het bedrijf wil bedienen.
  2. Waardepropositie: Dit beschrijft de producten en/of diensten die waarde bieden aan de klantsegmenten. Het richt zich op de problemen die het bedrijf oplost, de behoeften die het vervult of de voordelen die het biedt.
  3. Kanalen: Dit zijn de manieren waarop het bedrijf met zijn klantsegmenten communiceert, hen bereikt en waarde levert. Kanalen kunnen bestaan uit fysieke locaties, online platforms, partnerschappen en andere distributiemethoden.
  4. Klantrelaties: Dit beschrijft de soorten relaties die het bedrijf wil opbouwen en onderhouden met zijn klantsegmenten. Het kan variëren van persoonlijke ondersteuning tot geautomatiseerde interacties, afhankelijk van de behoeften en voorkeuren van de clienten.
  5. Inkomstenstromen: Dit zijn de manieren waarop het bedrijf geld verdient.
  6. Key resources (belangrijkste middelen): Dit zijn de fysieke, intellectuele, financiële en menselijke middelen die nodig zijn om het model te laten werken. Het kan gaan om apparatuur, technologie, expertise, werknemers en andere hulpbronnen.
  7. Key activities (belangrijkste activiteiten): Dit beschrijft de cruciale taken en processen die het bedrijf moet uitvoeren om waarde te creëren, te leveren en te behouden.
  8. Key partnerships (belangrijkste partnerschappen): Dit zijn de externe relaties en samenwerkingen die het bedrijf aangaat om zijn bedrijfsmodel te versterken. Partnerschappen kunnen variëren van aanbieders tot strategische allianties en joint ventures.
  9. Kostenstructuur: Dit beschrijft alle kosten die gepaard gaan met het exploiteren van het bedrijfsmodel.

Het business model canvas biedt een gestructureerde manier om het bedrijfsmodel te analyseren, te innoveren en te communiceren. Het stelt organisaties in staat om de verschillende componenten samen te vatten en de onderlinge relaties en afhankelijkheden te visualiseren. Dit helpt bij het identificeren van kansen, het begrijpen van potentiële uitdagingen en het ontwikkelen van effectieve strategieën.

Voor de opzet van verschillende Versnellingskamers hebben we gebruik gemaakt van het ‘Business model canvas’. Een business model canvas heeft zich bewezen een strategisch hulpmiddel te zijn dat wordt ingezet om het fundament van een bedrijfsmodel visueel en overzichtelijk weer te geven.

Opdracht waarbij we het Business model canvas hebben ingezet:

“Een algemene voorziening ter vervanging van WMO licht samenstellen voor Hilversummers voor wie dagactiviteiten zonder begeleiding niet vanzelfsprekend zijn”

Interesse om het Business model canvas uit te voeren? Neem contact met ons op via de onderstaande button en dan kunnen wij de mogelijkheden bespreken voor uw vraagstuk.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Opdrachten
Zoeken
Categorieën

Bekijk onze opdrachten rond Risk Assessments

Klik op het logo om naar de desbetreffende casestudy te  gaan

Gerelateerd
Bericht