
Het Rad van de Leefomgeving is een visueel en methodisch hulpmiddel dat helpt bij het in kaart brengen van de verschillende factoren die van invloed zijn op de leefomgeving. Het wordt vaak gebruikt binnen omgevingsmanagement, beleidsontwikkeling en participatieprocessen om een integraal beeld te krijgen van de leefomgeving en de belangen van betrokken partijen.
Wat is het Rad van de Leefomgeving?
Welke dimensies omvat het Rad?
Het exacte model kan per toepassing verschillen, maar vaak worden de volgende aspecten meegenomen:
Opbouw van het ‘Rad van de Leefomgeving’
Het ‘Rad van de Leefomgeving’ bestaat uit een kern en een buitenschil. In de kern wordt het ‘Rad’ op een globale, maar robuuste wijze gevormd door aan te sluiten bij de reikwijdte van de Omgevingswet. De buitenste schil biedt flexibiliteit en omvat een selectie van concrete aspecten en indicatoren die verder worden uitgewerkt. Deze selectie is gebaseerd op een analyse van opgaven in de fysieke leefomgeving die mogelijk beïnvloed.
Kern van het Rad
Het toetskader, het ‘Rad van de Leefomgeving’, volgt de brede en integrale benadering van de Omgevingswet. Centraal in de kern staat de doelstelling van de Omgevingswet:
“Deze wet is, met het oog op duurzame ontwikkeling, de bewoonbaarheid van het land en de bescherming en verbetering van het leefmilieu, gericht op het in onderlinge samenhang:
a) bereiken en in stand houden van een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit, en
b) doelmatig beheren, gebruiken en ontwikkelen van de fysieke leefomgeving ter vervulling van maatschappelijke behoeften.”
(Omgevingswet, artikel 1.3)
In lijn met deze doelstelling en het doel van het instrument vormt duurzame ontwikkeling de kern van het ‘Rad van de Leefomgeving’. Dit betekent een evenwichtige afweging tussen mens, ecologie en welvaart (people, planet, profit), waarbij alle aspecten van de leefomgeving worden meegenomen. De doelstelling van de Omgevingswet omvat twee invalshoeken:
Twee invalshoeken en vier kwadranten
Deze invalshoeken zijn in het Rad vertaald naar vier perspectieven op de fysieke leefomgeving, weergegeven in vier kwadranten:
Door deze opzet biedt het Rad een integraal kader om de impact van luchtvaart op de fysieke leefomgeving in kaart te brengen en duurzame beslissingen te ondersteunen.
Hoe wordt het gebruikt?
Een raamwerk
Het Rad van de Leefomgeving biedt daarmee een raamwerk van waarde-categorieën waarmee de waarde-creatie van een project beoordeeld kan worden. Het richt zich daarbij vooral op de impact op de ontwikkeling of bescherming van de leefomgeving. Binnen de context van het GDSS-systeem van Spilter kan dit raamwerk helpen bij het structureren van beslissingen en het afwegen van belangen over de assen People, Planet en Profit.
People (Sociaal-maatschappelijke waarde)
Planet (Duurzaamheid & ecologie)
Profit (Economische en financiële haalbaarheid)
Toepassing in het GDSS-systeem van Spilter
Binnen het GDSS-systeem van Spilter kunnen deze waardecategorieën als gestructureerde beoordelingscriteria worden gebruikt. De methodiek kan:
Vergelijking met Factor-C en Ringen van Invloed
Het Rad van de Leefomgeving lijkt in sommige opzichten op de Factor-C methode en de Ringen van Invloed software die jij gebruikt. Factor-C richt zich op het systematisch in kaart brengen van de omgeving en belanghebbenden, terwijl het Rad van de Leefomgeving een bredere, thematische benadering biedt. Beide kunnen goed samen worden gebruikt om strategisch inzicht te krijgen en stakeholders effectief te betrekken.