Waarom de Naam ‘Delphi’?
De naam ‘Delphi’ is geïnspireerd door het Orakel van Delphi, een priesteres in de tempel van Apollo in het oude Griekenland, die bekend stond om haar profetieën. Hoewel de bedenkers van de methode terughoudend waren over de orakelachtige connotatie is de naam toch blijven hangen. Het verwijst subtiel naar het vermogen om toekomstgerichte inzichten te vergaren.
De Delphi-methode is gebaseerd op iteratieve rondes van vragenlijsten die naar een panel van experts worden gestuurd. Na elke ronde worden de antwoorden geanonimiseerd en samengevat. Deze samenvatting wordt teruggekoppeld naar de experts, waardoor zij hun standpunten kunnen herzien op basis van de groepsfeedback. Het proces stimuleert een weloverwogen groepsvoorspelling en bevordert consensus. Belangrijke kenmerken van de Delphi-methode zijn:
De kracht van de Delphi methode ligt in het combineren van de expertise van individuen met de voordelen van groepsbeslissingen, wat leidt tot meer betrouwbare en valide resultaten.
De Delphi-methode kent een breed scala aan toepassingen:
Spilter, marktleider in group decision support systems (GDSS) in Nederland, maakt actief gebruik van de Delphi-methode in haar sessies rond National Risk Assessments (NRA’s) voor het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC),. Het WODC is het kennisinstituut voor de rechtsstaat dat valt onder het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Het WODC draagt bij aan behoud en verbetering van de rechtsstaat via het (laten) uitvoeren van kwalitatief hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek. . De National Risk assessments richten zich op complexe vraagstukken zoals corruptiedreigingen van mainports, witwassen en terrorismefinanciering. In deze sessies combineert Spilter de kracht van hun geavanceerde software met de Delphi-methode om:
Het gebruik van Spilter’s GDSS-software in combinatie met de Delphi-methode biedt organisaties een krachtig middel om complexe, strategische beslissingen te ondersteunen en de snelheid en kwaliteit van de besluitvorming te bevorderen. Het waarborgt dat alle relevante perspectieven worden meegenomen, terwijl het proces gestructureerd en efficiënt blijft.
De Delphi-methode is een bewezen techniek voor het bereiken van consensus in complexe vraagstukken. Spilter’s inzet van deze methode binnen hun innovatieve GDSS-platform toont de veelzijdigheid en effectiviteit ervan in cruciale domeinen zoals nationale veiligheid en risicobeheer.
Door expertise en technologie te combineren, biedt Spilter een blauwdruk voor samenwerking en besluitvorming die verder reikt dan traditionele methoden.