Als iedereen zegt dat kan hier niet gebeuren moet je juist extra scherp zijn

Facebook
Twitter
LinkedIn

Een ambtenaar die jarenlang zonder toezicht vastgoed verhuurt aan bekenden. Een subsidieloket waar duizenden euro’s verdwijnen zonder duidelijke verantwoording. Een ketenpartner die stelselmatig de regels omzeilt, terwijl de organisatie doelbewust de andere kant op kijkt. Dit zijn geen op zichzelf staande incidenten, maar signalen van een dieperliggend probleem.

In vrijwel iedere overheidsorganisatie of uitvoeringsketen bestaan kwetsbaarheden voor fraude, corruptie of misbruik van bevoegdheden. Niet omdat mensen per se kwaad willen maar omdat systemen vaak zo zijn ingericht dat risico’s zich kunnen opstapelen zonder dat iemand het echt ziet.

En dat is precies het probleem: we denken te vaak dat het bij ons wel goed geregeld is. Toch tonen recente stelselonderzoeken aan dat:

  • controlemechanismen op papier bestaan, maar in de praktijk niet werken;
  • interne meldingen genegeerd worden, uit angst voor reputatieschade;
  • besluitvorming rond integriteit vaak diffuse verantwoordelijkheden kent.

Juist daarom is het essentieel dat we de blinde vlekken in onze eigen systemen onder ogen durven te zien. Niet pas na een schandaal maar vooraf.

Hoe krijg je zicht op risico’s die niemand wil zien?

Met traditionele risicoanalyses kom je vaak niet verder dan een lijstje met ‘waarschijnlijkheid’ en ‘impact’. Maar wat als de risico’s zich niet laten vangen in spreadsheets of anonieme meldpunten? Wat als het juist gaat om complexe systemen, stille cultuurpatronen en gedeelde verantwoordelijkheden?

Dan is een andere aanpak nodig. Een aanpak die:

  • systeemdenken combineert met concrete besluitvorming;
  • verschillende perspectieven (veilig) bijeenbrengt en;
  • blinde vlekken zichtbaar maakt nog voor dat het misgaat.

We begeven ons steeds meer in een tijd waarin transparantie, integriteit en robuuste besluitvorming essentieel zijn voor overheidsorganisaties. Daarmee komt het belang van stelselonderzoeken steeds nadrukkelijker naar voren. Zeker in sectoren waar financiële belangen, bevoegdheden en discretie samenkomen. Denk hier bijvoorbeeld aan het sociaal domein, de woningbouwcorporaties of de energiesector, waar fraude, corruptie en systeemfalen op de loer liggen.

Een stelselonderzoek onderzoekt niet uitsluitend incidenten maar kijkt juist naar de systemische oorzaken die misstanden mogelijk maken. Het beoogt preventieve inzichten te leveren in waar systemen structureel gevoelig zijn voor risico’s zoals belangenverstrengeling, machtsmisbruik of gebrekkige controlemechanismen. Hierbij gaat het niet alleen om het vinden van ‘de rotte appel’ maar om het onderzoeken van het mandje waar die appel in ligt.

Opdrachtgevers van stelselonderzoeken (denk aan ministeries, toezichthouders of gemeentelijke overheden) worden daarbij geconfronteerd met verschillende knelpunten:

  • Complexiteit van het systeem
    Systemen kennen meerdere lagen, actoren en verantwoordelijkheden. Daardoor zijn oorzaak-gevolgrelaties zelden lineair of eenduidig.
  • Blinde vlekken in eigen organisatie
    Organisaties hebben moeite om eigen bijdragen aan risicovolle situaties te onderkennen. Denk aan een cultuur waarin signalen worden genegeerd of een intern controlemechanisme dat slechts op papier werkt.
  • Vertekening door belangen
    Respondenten of stakeholders kunnen informatie sturen vanwege eigen belangen of reputatieoverwegingen.
  • Gebrek aan intersubjectieve validatie
    Verschillende inzichten worden onvoldoende samengebracht, waardoor risico’s niet volledig of te subjectief in beeld komen.

De toegevoegde waarde van een GDSS (Group Decision Support System)

Een GDSS ondersteunt besluitvormingsprocessen door groepen op gestructureerde wijze te begeleiden bij het verkennen, structureren en wegen van informatie. Dit maakt het bijzonder krachtig bij stelselonderzoeken met een sterk multidisciplinair of interorganisationeel karakter.

Toepassingen van GDSS bij stelselonderzoek:

  • Verzamel op gestructureerde wijze inzichten van betrokken stakeholders (inclusief tegengeluiden).
  • Breng subjectieve inschattingen terug naar intersubjectief gedeelde risico-inschattingen.
  • Leg verbanden tussen actoren, processen en risico’s.
  • Visualiseer risico’s en beheersmaatregelen, o.a. door methodes als BowTie.

De BowTie is bij uitstek geschikt om in kaart te brengen:

  1. Wat zijn de kernrisico’s?
  2. Welke dreigingen leiden daartoe?
  3. Welke preventieve barrières zijn er (of ontbreken)?
  4. Wat zijn de gevolgen en welke mitigerende maatregelen kunnen we nemen?

Door samen met betrokkenen in een GDSS-omgeving zulke analyses te maken ontstaat een gedeeld beeld van kwetsbaarheden en oplossingen. Zo wordt niet alleen het risico benoemd maar ook het systeem eromheen.

Delphi methode: gestructureerde kennisvergaring en risicowaardering

De Delphi methode helpt om op anonieme, iteratieve wijze kennis te vergaren van experts of betrokkenen. Via meerdere rondes worden meningen vergeleken en bijgesteld. Dit voorkomt dominantie van hiërarchische posities en versterkt de collectieve oordeelsvorming.

In combinatie met een GDSS kan de Delphi-methode worden ingezet om:

  • Risico’s of kwetsbaarheden te laten beoordelen door een panel.
  • Consensus te vinden over de mate van waarschijnlijkheid en impact.
  • Beleidsopties te laten prioriteren zonder dat groepsdynamiek de uitkomst beïnvloedt.

De Versnellingskamer® als procesaanpak

Een krachtige toevoeging is de inzet van een Versnellingskamer®, waarbij de GDSS wordt gebruikt om met een breed samengestelde groep versneld tot inzichten, besluitvorming en interventies te komen. Dit is met name waardevol bij urgente of politiek gevoelige dossiers waar tijdsdruk en belangen spelen. De gestructureerde aanpak helpt om de focus op de inhoud te behouden.

Stelselonderzoeken zijn geen luxe maar een noodzaak om systemen robuuster en weerbaarder te maken. Met de inzet van een GDSS, aangevuld met methodes als BowTie en Delphi, ontstaat een aanpak die:

  • risico’s systematisch en visueel maakt;
  • blinde vlekken verkleint en;
  • collectieve besluitvorming versterkt.

Zo wordt niet alleen duidelijk wat er mis kan gaan, maar vooral hóe we het kunnen voorkomen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Auteur
Gerelateerd
Archief
Zoeken
Categorieën
Bericht