van administratieve last naar strategisch voordeel - Risicobeoordelingen

Facebook
Twitter
LinkedIn

Risicobeoordelingen zijn niet slechts een administratieve verplichting, maar een strategisch instrument dat bedrijven en organisaties helpt om hun doelen veiliger en efficiënter te bereiken. Door risico’s tijdig te identificeren, analyseren en beheersen, kan men beter inspelen op de onzekerheden van vandaag de dag. Daarmee is een goede risicobeoordeling niet alleen nuttig, maar absoluut noodzakelijk.

Veel sectoren zijn onderworpen aan strikte regelgeving en normen. Risicobeoordelingen helpen om te voldoen aan wettelijke vereisten en sectorstandaarden. Dit voorkomt boetes, juridische geschillen en reputatieschade. Maar dit heeft tevens nog een andere belangrijke functie. Risicobeoordelingen bieden namelijk waardevolle inzichten die de besluitvorming ondersteunen. Door objectieve analyses kunnen bedrijven strategische keuzes maken op basis van feiten en data in plaats van aannames en intuïtie.

Verantwoord omgaan met risico’s

Stakeholders zoals klanten, investeerders en partners verwachten dat organisaties verantwoord omgaan met risico’s. Een gedegen risicomanagementstrategie laat zien dat een bedrijf zich bewust is van potentiële bedreigingen en hier adequaat op anticipeert. Dit vergroot het vertrouwen in de organisatie en versterkt de reputatie.

Het niet onderkennen van risico’s kan leiden tot onvoorziene kosten, juridische problemen of operationele verstoringen. Door vooraf risico’s te beoordelen en beheersmaatregelen in te voeren, kunnen organisaties financiële schade beperken en processen efficiënter inrichten. Dit draagt bij aan de continuïteit en veerkracht van een onderneming.

Een effectieve risicobeoordeling begint met het systematisch in kaart brengen van mogelijke bedreigingen. Dit kan variëren van financiële onzekerheden, operationele knelpunten en juridische risico’s tot reputatieschade en cyberdreigingen. Door deze risico’s vroegtijdig te identificeren, kunnen organisaties proactief maatregelen nemen om problemen te voorkomen of de impact te minimaliseren. Hier zijn verschillende methoden en aanpakken voor. Een aanpak die wij binnen Spilter vaak toepassen is:

De Bow Tie analyse

De Bow-Tie Analyse is een krachtig hulpmiddel voor risicomanagement dat helpt om risico’s en beheersmaatregelen overzichtelijk in kaart te brengen. Deze methode wordt veel gebruikt in verschillende sectoren zoals de luchtvaart, olie- en gasindustrie, gezondheidszorg en cybersecurity. Maar wat houdt de Bow Tie Analyse precies in, hoe pas je deze toe en waarom is het zo effectief?

De Bow Tie Analyse dankt zijn naam aan de vlinderdasvormige visualisatie waarin het risico centraal staat, met aan de ene kant de oorzaken en aan de andere kant de gevolgen. Dit maakt het een zeer gestructureerde methode om risico’s te identificeren en te beheersen. Het proces begint met het definiëren van het belangrijkste risico, gevolgd door het bepalen van mogelijke oorzaken en preventieve maatregelen. Vervolgens worden de gevolgen en herstelmaatregelen in kaart gebracht. Door dit overzichtelijk in een schema te plaatsen, ontstaat een helder beeld van zowel de dreigingen als de verdedigingsmechanismen.

Een voorbeeld: Een bedrijf in de olie-industrie wil olielekkages voorkomen. In de analyse wordt olie-lekkage als centraal risico benoemd. Mogelijke oorzaken kunnen materiaalmoeheid en menselijke fouten zijn, terwijl preventieve maatregelen zoals regelmatig onderhoud en personeelstraining bijdragen aan het beperken van de kans op lekkages. Aan de andere kant kunnen de gevolgen, zoals milieuvervuiling en financiële schade, worden beperkt door effectieve herstelmaatregelen zoals noodprocedures en saneringsplannen.

Naast de praktische toepassing is het belangrijk om een Bow Tie Analyse goed te documenteren en regelmatig te evalueren. Risico’s en omstandigheden veranderen en het model moet up-to-date blijven om effectief te blijven. Bovendien kan deze methode eenvoudig worden gecombineerd met andere risicomanagementstrategieën.

De Bow-Tie in GDSS

De Bow-Tie is daarnaast zeer geschikt om uit te voren in een Group Decision Support System. Hierbij zetten we de theorieën, modellen of werkwijzen van de Bow-Tie in een herbruikbare structuur, genaamd een sjabloon. Dit sjabloon wordt in onze GDSS software gezet en kan door opdrachtgevers met één druk op de knop worden ingezet. Het sjabloon biedt daarmee een gestandaardiseerde aanpak waarmee vergelijkbare vraagstukken efficiënt en consistent kunnen worden aangepakt en als blauwdruk dient voor toekomstige sessies, wat zowel voorbereidingstijd als uitvoeringscomplexiteit significant vermindert. Daarnaast kunnen eerdere Bow-Tie sessies opgeslagen worden en is het up-to-date houden van het risicodossier in dat geval slechts een kwestie van een aantal kleine aanpassingen doorvoeren.

De Bow Tie Analyse is daarmee een waardevol hulpmiddel voor effectief risicomanagement en biedt organisaties inzicht in zowel preventieve als corrigerende maatregelen. Wil je meer weten over hoe deze methode jouw organisatie kan helpen? Neem contact met ons op of laat een reactie achter!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Bericht