Overheidsbeleid bepaalt een belangrijk deel van ons leven en onze leefomgeving. Onze opdrachten rondom beleid laten zien dat het steeds lastiger wordt om doelmatig en doeltreffend beleid te formuleren. Voor een belangrijk deel ligt dat aan de hoeveelheid, complexiteit en onderlinge verbondenheid van vraagstukken en sturingsmechanismen zoals decentralisatie, verzelfstandiging en privatisering. Voor een ander deel ligt dat aan de traditionele manier waarop groepen tot beleidsvorming komen: de klassieke meeting waarop vernieuwing en digitalisatie nauwelijks vat krijgen. De Versnellingskamer doorbreekt dit met een bewezen set aan digitale hulpmiddelen. Met deze methode komen groepen versneld tot beeldvorming, oordeelsvorming en beleids- en besluitvorming.
Sommige beleidsterreinen zoals bijvoorbeeld klimaat, energie en energietransitie, landbouw, water en waterbeheer vragen om grootschalig overheidsingrijpen (zie tekstkader de rol van de overheid) en nieuwe vormen van samenwerking. De urgentie en meervoudigheid van vraagstukken vraagt om nieuw instrumentarium waarmee de betrokkenen interactief en snel tot beeldvorming, oordeelsvorming en beleids- en besluitvorming (bobb) komen (zie tekstkader besluitvorming – toenemende druk op beleidsmakers).
De Versnellingskamer is een beproefd instrument om beleid voor complexe vraagstukken te formuleren.
Gemeente Hoeksche Waard heeft sinds 2018 een nieuwe politieke coalitie die het armoedevraagstuk in de gemeente wil aanpakken. Met een serie slim op elkaar aansluitende Versnellingskamers wordt beleid gevormd, gevalideerd en klaargemaakt voor uitvoering en presentatie aan de gemeenteraad. In drie maanden kwamen de partijen samen van coalitieakkoord tot uitvoerbaar beleid; dat is de kracht van de Versnellingskamer.
Klik op het logo om naar de desbetreffende casestudy te gaan
Een online voorbereidings-versnellingskamer plaatst het vraagstuk in de bredere context. Bepaald wanneer de sessie geslaagd is, welke onderwerpen behandeld worden, welke deelnemers daarvoor nodig en welke stappen te maken zijn.
Het versnelt de traditionele manier waarbij groepen tot beleids- en besluitvorming komen. Digitale methodes, die niet in een klassieke meeting te realiseren zijn, zorgen ervoor dat complexe problematiek eenvoudig en overzichtelijk behandeld kan worden.
Tekstuele en grafische terugkoppelingsmethoden maken de sessie uiterst efficiënt. Hierdoor worden alleen de belangrijke zaken besproken. Invloed van dominantie en hierarchie is geminimaliseerd waardoor ook de minder gangbare meningen worden gehoord.
Eenvoudig rapporteren en verantwoorden van resultaten. Extra verslagen schrijven is verleden tijd. Alle relevante data is digitaal beschikbaar en op ieder moment oproepbaar. Alle stappen in het besluitvormingsproces liggen digitaal vast.
Neem geheel vrijblijvend contact met ons op en wij kijken wat voor u de best passende oplossing is. Aan de hand van een korte intake kunnen wij een goede indicatie geven van de kosten.
Specialist op dit onderwerp is Steven Wagemakers. Hij is bereikbaar via steven@spilter.nl