Dit heeft verschillende oorzaken, zoals onduidelijke doelstellingen, een gebrekkig overzicht van stakeholders, of onverwachte risico’s. Dit leidt tot dure vertragingen en herwerk – een dure les in de praktijk. Maar er is een betere weg.
Bij Spilter hanteren we een motto: “vertragen waar het moet om te versnellen waar het kan.” Snelheid is namelijk een vereiste in deze huidige tijden, maar dat moet niet ten koste gaan van kwaliteit. De zwaartekracht van een succesvol project ligt namelijk in de voorbereiding. Dit is waar group decision support systems (GDSS) het verschil maken. Met tools zoals de Project Startup Analyse (PSA) en de Factor-C stakeholderanalyse, wordt een projectteam geholpen om gezamenlijk een helder, gedeeld beeld te krijgen van alle cruciale elementen van een project.
Een Project Startup Analyse (PSA) is een gestructureerde aanpak die het projectteam ondersteunt bij:
Het formuleren van heldere doelstellingen: Waar werken we precies naartoe?
Het identificeren van risico’s: Welke hindernissen kunnen ons onderweg vertragen of doen ontsporen?
Het in kaart brengen van stakeholders: Wie beïnvloedt het project, en wie wordt beïnvloed? Wat zijn hun belangen en hoe verhouden deze zich tot onze doelen?
Het ontwikkelen van een communicatieaanpak: Hoe houden we alle betrokkenen geïnformeerd en betrokken?
Het uitvoeren van een PSA en een grondige stakeholderanalyse kost tijd – en dat is goed. Het proces vertraagt bewust de projectstart, maar zorgt ervoor dat:
Iedereen dezelfde verwachtingen heeft.
De prioriteiten helder zijn.
Onvoorziene obstakels in een vroeg stadium worden gesignaleerd en aangepakt.
Door vertraging in de voorbereiding te omarmen, wordt het mogelijk om later in het project juist te versnellen. Zonder deze voorbereiding moet een project vaak terug naar de tekentafel, wat meer tijd en middelen kost dan vooraf investeren in een solide basis.
Een van de meest waardevolle tools binnen methodologie is de Factor-C stakeholderanalyse. Met de Ringen van Invloed software van Spilter wordt snel inzichtelijk gemaakt welke stakeholders een directe of indirecte invloed hebben op een project en wat hun belangen zijn. Dit visuele hulpmiddel helpt niet alleen om inzicht te krijgen in het speelveld, maar creëert ook een gezamenlijke taal binnen de projectgroep.
Een veelgemaakte fout bij stakeholdersanalyses is dat het proces een momentopname blijft. Projecten evolueren, en het stakeholdersveld beweegt mee. Regelmatige herijking is essentieel om te waarborgen dat de analyse up-to-date blijft en effectief blijft bijdragen aan de projectdoelen. Dat is met één druk op de knop binnen de software mogelijk. Zodat het stakeholdersveld altijd in beeld blijft en wellicht nog belangrijker: Up-to-date.
Een PSA of stakeholdersanalyse draait niet alleen om het gebruik van slimme software. Het vraagt om goede moderatie: het vinden van de balans tussen techniek en menselijke interactie. Een moderator helpt niet alleen om de tools optimaal te benutten, maar zorgt er ook voor dat iedereen betrokken wordt en de doelen scherp blijven.
‘Samen Denken, Samen Beslissen, Samen Versnellen’
Met de juiste tools en een goede voorbereiding kunnen organisaties sneller en effectiever resultaten boeken. Het gebruik van GDSS-tools zoals de PSA en Factor-C stakeholderanalyse zorgt ervoor dat projecten niet alleen goed starten, maar ook succesvol eindigen.
Het motto is duidelijk: vertraging aan het begin maakt versnelling aan het einde mogelijk. Laat je project niet spaak lopen door ongeduldig te starten. Neem de tijd voor een doordachte voorbereiding en pluk de vruchten van soepel verlopende uitvoering.
Meer weten over de Factor-C en PSA-methodologie? Ga dan naar: https://spilter.nl/ringen-van-invloed-software/