TRAINING

Project Startup Analyse

Leer de uitkomsten te vertalen naar een stappenplan welke recht doet aan
de doelstellingen, de stakeholders en mitigeren van je grootste risico’s.

Veel gehoorde klachten bij implementatie: Men voelt zich niet gehoord, degene die het opstellen hebben er geen verstand van of men vraagt zich af of er geen betere oplossing is. Hierdoor wordt de gevraagde aanpak niet overgenomen en gaat men in ‘zacht’ verzetVaak is het resultaat onvrede onder de stakeholders maar ook onvrede bij degene die het met de juiste bedoelingen het beleid heeft opgesteld.  

Wat is een PSA?

Een PSA is een gestructureerde methode om de basis te leggen voor een succesvol project. Het helpt projectteams om gezamenlijk een helder beeld te krijgen van de belangrijkste elementen van een project, zoals doelstellingen, risico’s, stakeholders en communicatieaanpak.

Het doel van een PSA is om vroegtijdige afstemming te creëren tussen betrokkenen, zodat iedereen dezelfde verwachtingen en prioriteiten heeft. Het uitvoeren en modereren van een Project Startup Analyse (PSA) is echter een kunst op zich.

Het vraagt om een balans tussen techniek en menselijke interactie, waarbij de doelen helder blijven en iedereen betrokken wordt.

Voordelen van een PSA:

  • Duidelijkheid en focus: Alle betrokkenen krijgen een gedeeld beeld van de projectdoelen en aanpak.
  • Snelle start: Door vroegtijdig risico’s en knelpunten te bespreken, worden vertragingen later in het project voorkomen.
  • Betrokkenheid van stakeholders: Het proces bevordert samenwerking en eigenaarschap bij belanghebbenden.
  • Basis voor succes: Een PSA legt de fundering voor een robuust projectplan en een effectieve uitvoering.

Inhoud van de PSA training

De training word verdeeld over meerdere dagen en onderdelen:

  1. Projectdoelstellingen:
    Tijdens een PSA worden de doelen van het project geïnventariseerd, geprioriteerd en geformuleerd. Dit proces zorgt ervoor dat de doelstellingen helder, meetbaar en breed gedragen zijn.
  2. Stakeholderanalyse:
    Door tools zoals de Factor-C Ringen van Invloed te gebruiken, worden stakeholders geïdentificeerd en geanalyseerd op basis van hun betrokkenheid, macht, invloed en houding. Dit vormt de basis voor het communicatie- en participatieplan.
  3. Risicoanalyse:
    Een PSA brengt de belangrijkste risico’s van een project in kaart en beoordeelt deze op basis van kans en impact. Technieken zoals de Bow-tie methode of een Kans x Impact analyse worden vaak ingezet om risico’s te prioriteren en beheersmaatregelen te ontwikkelen.
  4. Participatie en communicatie:
    Op basis van de inzichten uit de stakeholder- en risicoanalyse wordt een participatieplan opgesteld. Dit plan bepaalt hoe verschillende belanghebbenden worden betrokken gedurende het project.
  5. Strategische afstemming:
    Een PSA dient ook om projectleden en besluitvormers te helpen consensus te bereiken over prioriteiten, aanpak en verwachte resultaten.

Project Startup Analyse

Deze training leert dat een PSA meer is dan een momentopname. Het is de fundering voor een succesvol project, waar niet alleen de doelen helder worden, maar ook de risico’s en stakeholders inzichtelijk zijn. Vanuit een goed uitgevoerde PSA kan een organisatie een strategisch participatieplan opstellen, dat zowel uitvoerbaar als gedragen is.

Voorbereiding voor deelnemers 

  1. Werk samen met de technisch facilitator: De moderator leidt de inhoudelijke discussie, terwijl de technisch facilitator zorgt voor een vlekkeloos proces.
  2. Betrek de deelnemers actief: Geef ze eigenaarschap door hen zelf doelstellingen te laten formuleren of risico’s te laten benoemen.
  3. Focus op consensus: Gebruik duidelijke criteria om prioriteiten te stellen en zorg dat iedereen achter de uitkomsten staat.
 

Praktische toepassing De PSA is eenvoudig uit te voeren in zowel fysieke als online sessies, waarbij alle data automatisch wordt opgeslagen binnen de GDSS software.

Investering
Een training al vanaf €795 per deelnemer

Mogelijkheden voor in-company

Je kunt je individueel voor deze training via deze site inschrijven. Het is uiteraard mogelijk om deze training op maat voor je eigen organisatie te ontwikkelen. Spilter doet dat graag en vaak. De kosten per deelnemer vallen vaak aanzienlijk lager uit bij zo’n maatwerktraject. Bovendien kunnen we met eigen cases aan de slag en sluiten we aan bij werkwijzen die al gebruikt worden in de organisatie. Veel organisaties kozen voor een in-company traject met Spilter. 

In-company  bieden we deze training fysiek  aan. Neem contact met ons op over de mogelijkheden. We brengen dan een offerte voor je uit. 

"De project startup analyse geeft je echt een volledig beeld van het project, met de belangrijkste elementen die je nodig hebt voor een succesvolle uitvoering."
Sibel de Quelerij
Beleidsmedewerker

————————————————————————————————————————————————————————————————————

Software

Voordelen van de GDSS Software

De software is eenvoudig te bedienen in zowel fysieke als online sessies, waarbij de software discussies helpt structureren.
Alle data in de software wordt automatisch opgeslagen voor latere analyse, het creeëren van sjablonen of toepassing in latere projecten.
Gebruik de digitale tool voor real-time analyse en verslaglegging, inclusief directe beschikbaarheid van rapporten in Microsoft Word format.

————————————————————————————————————————————————————————————————————

Een goede projectstartup is een belangrijke -en toch vaak vergeten- stap aan het begin van ieder project. Vaak vertaald men een interne beleidsontwikkelingsvraag naar een projectplan met beoogd resultaat, teamsamenstelling en financiën. Wat succesvolle aspecten zijn, hoe je optimaal stakeholders kan betrekken, welke randvoorwaarden er zijn en wat de mogelijkheden van je eigen organisatie zijn, worden veelal vergeten of in de side-line opgenomen. Met deze training leer je hoe je al die aspecten wel kan meenemen. 

De gebruikte methoden in deze training; Factor-C Ringen van Invloed, risico analyses volgens de Bow-tie methode en ToP® consenus workshop zijn alle bewezen en breed gebruikte methoden die in overheidsinstanties en uitvoeringsorganisaties van de overheid veelvuldig los worden toegepast.  Wij hebben deze gecombineerd en met onze ervaring hebben we handvaten ontwikkeld die de uitkomsten vertalen naar een participatieplan 

Meerdere dagen

De training is verdeeld over 2 meerdere dagen. Waarbij we theorie, toepassingen en oefenen hand in hand laten gaan, waardoor het een energieke en volgens de deelnemers een training waarbij ze het geleerde direct kunnen toepassen in hun eigen werk. 

DAG 1 : De verschillende onderdelen behandelen 

  • De theorie van de Factor-C Ringen van Invloed en hoe deze te gebruiken in je project. 
  • Toepassen van de Top® consensus methode om met stakeholders tot consensus te komen zonder te onderhandelen. 
  • Gebruik van de bow-tie methode om de grootste risico’s en kansen voor het slagen van je project te achterhalen 
  • Werken met digitaal GDS systeem om alle stappen heel structureel te doorlopen.

     

DAG 2: Vertaling naar een participatieplan 

  • Opbouwen van een participatieplan op basis van de casuïstiek 
  • Welke overwegingen maak je en hoe vertaal je de uitkomsten naar een goed en gedragen plan 
  • Hoe schrijf je het plan en vertaal je deze naar een participatie kalender 
‘Naast praktische handvatten bracht de dag ook inspiratie. Het maakt inzichtelijk welke aanpak het best passend is. Heel waardevol."
Johan Bakker
Projectleider

 

Aanmelden voor deze training


 

  • Modellen en methoden 
  • Modereren van een Versnellingskamer 
  • Programmatisch ontwerpen 

Gerelateerde trainingen

Mensen die deze training hebben gevolgd, hebben ook interesse in:

De volgende training is over

Aftellen verlopen!