Het Lloyd Multiplein in Rotterdam staat aan de vooravond van een grote transformatie met de bouw van 500-700 woningen. Dit brengt complexe vraagstukken met zich mee rondom thema’s zoals sport, wonen, groen en sociale voorzieningen. Om alle betrokkenen—omwonenden, ondernemers, gebruikers en toekomstige bewoners—te betrekken, hebben wij van Spilter in samenwerking met Schuttelaar een participatieproces opgezet genaamd Collectieve Visievorming.
Deze innovatieve aanpak maakt gebruik van ons geavanceerd Group Decision Support System (GDSS), dat deelnemers in staat stelt om gelijkwaardig bij te dragen aan een breed gedragen visie. Via verschillende ambitie-ateliers worden ideeën geprioriteerd en visueel uitgewerkt in maquettes. Dit leidde al tot 5800 ideeën en acht schaalmodellen als basis voor een ambitiedocument voor de Gemeente Rotterdam.
Alle inzichten zijn verder uitgewerkt tot een gedetailleerd plan in de vorm van een Ambitiedocument, dat gepresenteerd wordt aan de gemeente Rotterdam. Door diverse perspectieven samen te brengen en met experts en visuele hulpmiddelen te werken, biedt dit participatietraject een transparante en inclusieve manier om te bouwen aan een toekomst waarin de gemeenschap centraal staat.
Op 7 september, 9 oktober en 14 november 2024 zijn er drie ambitie-ateliers georganiseerd waarbij omwonenden en belanghebbenden aan de slag zijn gegaan met het formuleren van ambities voor Schiehaven Noord. Tijdens de ambitie-ateliers is er gebruik gemaakt van onze digitale GDSS software om alle meningen, ideeën en visies op te halen.
Via een tablet, smartphone of Chromebook konden deelnemers tegelijkertijd hun mening geven over verschillende onderwerpen, stellingen en vragen. Alle deelnemers kregen zo een gelijke kans om mee te doen. Tijdens de bijeenkomsten verschenen de antwoorden direct op een scherm en werden ze plenair besproken.
In de verslagen van de drie ateliers is alleen een selectie opgenomen van de uitkomsten uit het systeem van Spilter. Onderaan dit bericht vindt u alle uitkomsten van alle drie de ateliers. De verslagen zijn geanonimiseerd.
Opdrachtgever: | Gemeente Rotterdam |
Toepassing: | 3x Collectieve Visievorming |
Aantal deelnemers: | +/- 50 deelnemers per atelier |
Vanuit Spilter: | Steven Wagemaker & Jerry van Staveren |
Duur Sessie: | 240 minuten per atelier |
Collectieve Visievorming is het beste te omschrijven als een door software ondersteund participatietraject. Een praktische en slagvaardige variant, waarmee snel en effectief een breed gedragen, democratisch uitgangspunt of overeenkomst wordt bereikt.
De energietransitie gaat verder dan uitsluitend het veranderen van energiebronnen. Het is een complex samenspel tussen meerdere domeinen: wonen, mobiliteit, klimaatadaptatie, circulariteit en gebiedsontwikkeling. Daarnaast is samenwerking met alle belanghebbenden – van overheid, bedrijven tot burgers – cruciaal. Dit vraagt om een integrale aanpak die de brede gemeenschap dient. Participatietrajecten zijn hierbij noodzakelijk, echter ook tijdrovend. De interactieve aanpak Collectieve Visievorming biedt hierbij uitkomst
Ons Group Decision Support System integreert daarbij alle elementen voor robuuste en efficiënte besluitvorming.
Neem geheel vrijblijvend contact met ons op en wij kijken wat voor u de best passende oplossing is. Aan de hand van een korte intake kunnen wij een goede indicatie geven van de kosten.
Specialist op dit onderwerp is Steven Wagemaker. Hij is bereikbaar via steven@spilter.nl