Voorkomen van verplichte zorg

Op donderdag 13 juni j.l. vond in de Prodentfabriek het landelijke Congres “Voorkomen van verplichte zorg” plaats, georganiseerd door een coalitie van vooraanstaande organisaties binnen de geestelijke gezondheidszorg. Onder andere Stichting High & Intensive Care, Akwa GGZ, MIND, en de Nederlandse GGZ werkten samen aan dit belangrijke evenement, gericht op het verminderen van dwangmaatregelen in de zorg.

De toenemende cijfers van verplichte zorg en dwangmedicatie zijn zorgwekkend. Het congres had als doel deze trend te keren door het bevorderen van lerende netwerken, zowel op lokaal als nationaal niveau. Gedurende de dag werden beproefde methoden gedeeld, actuele cijfers geanalyseerd en gezamenlijk naar oplossingen gezocht.

Tijdens het congres hebben wij van Spilter ons GDSS en onze Versnellingskamer methodiek ingezet met als opdracht: het bevorderen van maatschappelijk herstel direct na ontslag, als middel om nieuwe opnames te voorkomen.

Waarom Spilter is ingezet

  • Versnelde beeldvorming, oordeelsvorming en voorbereidende besluitvorming door zowel techniek als passende werkvormen.
  • Een high impact omgeving waarbij op basis van een gestructureerde aanpak inzichten stapsgewijs worden verkregen en besluiten genomen.
  • Eliminatie van factoren als macht en politiek, belemmerend denken vanuit de huidige situatie.
  • Maakt meningen realtime inzichtelijk in duidelijke grafieken waarmee de sessie interactief, inhoudelijk en effectief verloopt
  • Realiseren toename van het eigenaarschap op genomen besluit door betrokkenheid en transparantie.

Waar hebben wij al een Versnelling aangebracht​

Aanpak

Onze aanpak bestond daarbij uit drie rondes, waarbij we input verzamelden van groepen van 20 tot 25 zorgprofessionals. Deze rondes bestonden uit de volgende stappen:

  • Stap 1: Individueel ideeën inbrengen. We begonnen met het verzamelen van oplossingen van alle deelnemers.
  • Stap 2: Het beste idee selecteren. De deelnemers selecteerden vervolgens hun persoonlijke beste idee.
  • Stap 3: Ideeën verrijken en plenair bespreken. In de derde ronde werden de geselecteerde ideeën verrijkt en gezamenlijk besproken.
  • Stap 4: De beste ideeën scoren. Tot slot creëerden we per ronde een top-5 van beste ideeën door rapportcijfers aan de beste ideeën toe te kennen. Waarbij we uiteindelijk tot een lijst van 15 hoogst gescoorde ideeën zijn gekomen.

Deze gestructureerde aanpak heeft geleid tot waardevolle inzichten en concrete voorstellen die een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van verplichte zorg en nieuwe opnames.

De lijst van 15 hoogst gescoorde ideeën werden in de plenaire bespreking aan het eind in de grote zaal gedeeld en deelnemers konden zich aan één van deze ideeën committeren door aan te geven dat zij morgen met dit idee aan de slag zouden gaan.

Opdrachtgever: Coalitie Voorkomen verplichte zorg
Toepassing:    3x Versnellingskamer
Aantal deelnemers: +/- 25 deelnemers per VK
Vanuit Spilter:Martin de Jong
    & Jerry van Staveren
 Duur Sessie:    180 minuten in totaal

Achter de schermen

Een goede voorbereiding is een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle Bijeenkomst. Samen met u analyseren we het vraagstuk en het deelnemersveld dat nodig is om het vraagstuk verder te brengen.

Een Versnellingskamer is daarbij een samenspel van 5 elementen. Alledaagse besluitvorming valt of staat bij de eerste 4 elementen. De Versnellingskamer borgt ze alle vier en verrijkt ze met het vijfde element software. Wanneer Versnellingskamers met verschillende deelnemers op elkaar aansluiten spreken we in aanvullende overleggen het overkoepelende ontwerp met u door.   

Ons Group Decision Support System integreert daarbij alle elementen voor robuuste en efficiënte besluitvorming. En dat proces noemen wij Versnelling. Onze reeds ingerichte Versnellingskamers standaardiseren het samenspel der 5 elementen voor structureel efficiëntere processen. Elke ingerichte Versnellingskamer bestaat uit een herbruikbaar pakket, waarvan wij de 5 elementen specifiek hebben ingevuld op basis van onze vakinhoudelijke expertise, kennis van groepsprocessen en kleine aanpassingen in de software.

Contact

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op en wij kijken wat voor u de best passende oplossing is. Aan de hand van een korte intake kunnen wij een goede indicatie geven van de kosten. 

Specialist op dit onderwerp is Steven Wagemaker. Hij is bereikbaar via steven@spilter.nl