Kwetsbaarheden en systeemrisico's

Het identificeren, begrijpen en beheersen van kwetsbaarheden en systeemrisico’s binnen
complexe netwerken, stelsels en organisaties.

Inzicht in systeemrisico's en kwetsbaarheden

In een wereld waarin maatschappelijke onrust, versnipperde data en tegenstrijdige belangen steeds vaker samenkomen worden overheden, inspecties en beleidsorganisaties geconfronteerd met situaties waarin alles tegelijk lijkt te spelen. Burgers verwachten snelle duidelijkheid, media en politiek reageren direct en beslissingen hebben grote gevolgen voor vertrouwen, veiligheid en legitimiteit.

Juist in zulke situaties is snel en daadkrachtig handelen vereist, zonder concessies te doen aan zorgvuldigheid, transparantie en verantwoording. De uitdaging is niet alleen inhoudelijk of technisch maar vooral bestuurlijk, procesmatig en communicatief. Het vraagt om nieuwe manieren van samenwerken, besluitvorming en omgaan met onzekerheid, zowel intern als in de interactie met samenleving en ketenpartners.

Het ontwikkelen van veiligheidsstrategieën is een complex proces dat vaak iteratief is en voortdurende evaluatie en aanpassing vereistHet hoofddoel is het identificeren, beoordelen en begrijpen van de belangrijkste risico’s waarmee een land, instantie of organisatie wordt geconfronteerd. Vervolgens moeten passende maatregelen worden genomen om deze risico’s te beheersen. Deze beoordelingen zijn cruciaal voor het ontwikkelen van een effectieve strategie en het nemen van weloverwogen beslissingen op het gebied van veiligheidsbeleid.

Voordelen van de inzet van GDSS

  • Effectief risicobeheer: Helpt bij het minimaliseren of voorkomen van verliezen door tijdige identificatie en beheersing van risico's.
  • Verbeterde besluitvorming: Biedt cruciale informatie voor beter geïnformeerde beslissingen.
  • Bescherming van reputatie: Voorkomt schadelijke gebeurtenissen die de reputatie van een organisatie kunnen schaden.
  • Naleving van regelgeving: Helpt organisaties te voldoen aan wettelijke vereisten en regelgeving, wat boetes en juridische problemen voorkomt.
  • Helpt organisaties te voldoen aan wettelijke vereisten en regelgeving, wat kan resulteren in voorkoming van boetes en juridische problemen.
ervaring
0 jaar
maken gebruik van Spilter
0 bedrijven
gingen u voor
+ 0 projecten

De kracht van onze aanpak

Veel organisaties ervaren frustratie over de traditionele manier waarop risicoanalyses en kwetsbaarheidsbijeenkomsten worden georganiseerd. In pogingen om gezamenlijk een duidelijk beeld te krijgen, worden experts en stakeholders samengebracht in sessies die vaak leiden tot fragmentatie, tijdsdruk en ruis. Deze benaderingen schieten tekort in het effectief identificeren en beheersen van systeemrisico’s en kwetsbaarheden.

Spilter biedt een innovatieve benadering om grip te krijgen op systeemrisico’s en kwetsbaarheden. Door het inzetten van Group Decision Support Systems (GDSS) en Versnellingskamers faciliteert Spilter gestructureerde en transparante besluitvorming. Deze methodieken stellen organisaties in staat om:

  • Snel en effectief risico’s en kwetsbaarheden te identificeren en beoordelen.

  • Verschillende perspectieven en belangen van stakeholders te integreren.

  • Transparante en verantwoorde beslissingen te nemen onder tijdsdruk.

  • Samenwerking en communicatie binnen complexe netwerken te verbeteren.

Risico's in kaart brengen en vertalen naar passende strategie en maatregelen

Risico’s zijn onvermijdelijk in elke organisatie of het nu gaat om een lokaal bestuur, een uitvoeringsinstantie of een nationaal ministerie. Het effectief signaleren, beoordelen en beheersen van deze risico’s is essentieel om veerkracht, legitimiteit en continuïteit te waarborgen. Het is cruciaal om risico’s niet langer geïsoleerd te bekijken maar als onderdeel van een samenhangend systeem.

Spilter ondersteunt verschillende ministeries en uitvoeringsinstanties bij het opstellen van hun National Risk Assessments (N.R.A.’s). Deze beoordelingen vormen de basis voor beleidsontwikkeling op nationaal niveau en zijn bedoeld om zicht te krijgen op potentiële bedreigingen voor de samenleving. Denk aan situaties waarin publieke veiligheid, vitale infrastructuur of maatschappelijke stabiliteit onder druk komen te staan. Een goed uitgevoerde N.R.A. is meer dan een lijst van gevaren. Het is een dynamisch proces waarbij risico’s worden gewogen, bekeken in samenhang met weerbaarheid en institutionele veerkracht. Door risico’s vanuit meerdere perspectieven te analyseren ontstaat er een rijker beeld van waar kwetsbaarheden echt zitten.

Het benutten van actuele kennis, het structureren van expert input en het zorgvuldig afwegen van belangen zijn onmisbare elementen. Welke keuzes maken we vandaag om voorbereid te zijn op morgen?

Met de Versnellingskamer vlot en doelmatig de risico's beheren

Het Spilter GDSS is zeer geschikt om lastige meervoudige problematiek op te lossen en direct toepasbaar binnen risico management. Aangezien de ontwikkeling van nationale veiligheidsstrategieën worden gekenmerkt door een vaste structuur is dit direct te vertalen naar de werkomgevingen.

Spilter Group Decision Support Software geeft namelijk de mogelijkheid om dit type vraagstukken te ontleden, structureren en modelleren. De verschillende werkomgevingen binnen de software bieden de gelegenheid alle aspecten te overwegen en tot rake inzichten en doeltreffende oplossingen te komen.

Risicobeheer in ISO 31000

Voor veel van de risicobeoordelingen volgen wij de ISO 31000. Dit is de internationale standaard voor risicobeheer, ontwikkeld door de International Organization for Standardization. ISO 31000 biedt een geactualiseerd raamwerk voor risicomanagement, met een sterkere nadruk op integratie in besluitvorming en strategische processen. Een belangrijk onderdeel van dit raamwerk is de as van risicobeoordelingen, die essentieel is voor het uitvoeren van Nationale Risicobeoordelingen (NRA’s).

Bekijk onze opdrachten uit dit werkveld

Klik op het logo om naar de desbetreffende casestudy te  gaan

Specialist

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op en wij kijken wat voor u de best passende oplossing is. Specialist op dit onderwerp is Jerry van Staveren. Hij is bereikbaar via jerry@spilter.nl. Of vul het contactformulier in:

Contact