Herziening kaders tolkvoorziening leefdomein​

Voor de tolkvoorziening in het leefdomein sluiten de huidige kaders, zoals deze zijn opgesteld in 2022, niet geheel aan bij de wens van de tolkgebruikers en de tolken zelf. Mede gevoed door de aanscherping van de regels rond de aanvragen om maatwerk.

Voor het ministerie VWS, in samenwerking met UWV, start Spilter een participatietraject op om samen met relevante stakeholders te komen tot een herzien advies wat ervoor moet zorgen dat de voorziening beter aansluit op de behoeften van de gebruikers. Dit advies dient eind 2024 te zijn afgerond.

Belangrijke aandachtspunten:

  • Het te volgen proces moet erin voorzien dat ook de stakeholders die niet direct worden uitgenodigd voor het traject, op de hoogte gehouden worden.
  • Afbakening is de tolkvoorziening voor het leefdomein. Onderwijs- en werkdomein worden in dit traject buiten beschouwing gelaten.
  • De Wettelijke kaders die gelden voor het UWV.
  • Er is een kerngroep, bestaande uit vertegenwoordigers van tolkgebruikers
    en beroepsorganisaties, die de belangen van de gebaren en schrijftolken behartigt. 
  • De huidige regeling is in haar huidige vorm financieel niet houdbaar. Er is geen sprake van een bezuiniging, maar wel kunnen de voorzieningskosten niet verder stijgen.
  • De impact van het VN-verdrag “Onbeperkt meedoen!”. Dit verdrag moet zorgen voor een betere positie van mensen met een beperking in de samenleving en zegt dat iedereen gewoon onbeperkt mee moet kunnen
    doen, ongeacht de beperking

Waarom Spilter is ingezet

  • Versnelde beeldvorming, oordeelsvorming en voorbereidende besluitvorming door zowel techniek als passende werkvormen.
  • Een high impact omgeving waarbij op basis van een gestructureerde aanpak inzichten stapsgewijs worden verkregen en besluiten genomen.
  • Eliminatie van factoren als macht en politiek, belemmerend denken vanuit de huidige situatie.
  • Maakt meningen realtime inzichtelijk in duidelijke grafieken waarmee de sessie interactief, inhoudelijk en effectief verloopt
  • Realiseren toename van het eigenaarschap op genomen besluit door betrokkenheid en transparantie.

Waar hebben wij al een Versnelling aangebracht​

Aanpak

Om de rol en invloed van de stakeholders te bepalen, de gewenste doelstellingen én de grootste risico’s vast te stellen, voerden wij als eerste met het projectteam een zogenaamde ‘projectstart-up’ uit. De uitkomst vormde de verdere leidraad voor dit project. Er werd daarbij als aanpak gekozen voor 3 achtereen volgende bijeenkomsten met belangrijke vertegenwoordigers van de doelgroep, hierna genaamd ambitie ateliers. 

De aanpak van de ateliers kende drie fasen. In de eerste fase brachten deelnemer dillema’s van de tolkvoorziening in en beoordeelden de deelnemers de dilemma’s individueel. Vervolgens werden deze resultaten plenair besproken. Tijdens deze plenaire discussie kregen de deelnemers de kans om hun standpunten toe te lichten en te reageren op de verschillende perspectieven van anderen. Deze discussies leverden waardevolle inzichten op, die in de rapportage zijn vastgelegd, inclusief de argumenten en overwegingen.

In de laatste fase van de bijeenkomst gaven de deelnemers hun definitieve oordeel over de dilemma’s. Dit oordeel dient, gevormd op basis van de individuele meningen en de plenaire discussie, als fundament voor het verder ontwikkelen van de regeling. De ateliers boden daarmee niet alleen ruimte voor het delen van inzichten en perspectieven, maar ook voor een gezamenlijke en goed doordachte besluitvorming.

 

Opdrachtgever: Ministerie VWS en UWV
Toepassing:    3x ambitie atelier
Aantal deelnemers: +/- 10 deelnemers per atelier
Vanuit Spilter:Steven Wagemaker
    & Jerry van Staveren
 Duur Sessie:    240 minuten per atelier

Contact

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op en wij kijken wat voor u de best passende oplossing is. Aan de hand van een korte intake kunnen wij een goede indicatie geven van de kosten. 

Specialist op dit onderwerp is Steven Wagemaker. Hij is bereikbaar via steven@spilter.nl